Om det svenska klassamhället

18 maj 2009

Då och då hör jag människor hävda att Sverige inte längre är ett klassamhälle, nu har ju alla samma rättigheter och möjligheter. Jag undrar vilket Sverige dessa personer bor i? I DN idag rapporteras om hur boende i Tensta och Rinkeby i Stockholm har problem med post som inte kommer fram. Kallelser till vårdcentralen, räkningar och annat tappas bort på Posten, eller läggs i fel brevlåda.

Det här är väl inte särskilt förvånande med tanke på att privata Citymail tagit över mycket av utdelningen i Stockholm, och som vanligt när det gäller privatiseringar har kvaliteten på tjänsterna blivit sämre när de anställda stressas för att verksamheten ska effektiviseras. Stressade, konkurrensutsatta brevbärare lägger breven i fel brevlåda.

Men när det samtidigt kommer rapporter om att lågutbildade får sämre sjukvård och uppvisar högre dödstal i behandlingsbara sjukdomar, då kan klassanalysen inte undvikas. Det finns tydliga, påtagliga och ostridbara tecken på att vi bor i ett land som ännu är långt ifrån jämlikt. Dagens underklass ser bara annorlunda ut än den gjorde för femtio år sedan.

Annonser

11 svar to “Om det svenska klassamhället”

 1. Knut Says:

  Äsch, larv, detta har inget med klass att göra, utan handlar om folk som antingen inte förstår – eller bryr sig om att anpassa sig till – svensk kultur. När efternamn blir förnamn – dvs. man kommer från kulturer där efternamn skrivs före förnamn eller man har annorlunda regler för vad ett komma betyder, när det på andra sätt är oklart vad som är efternamn eller förnam (liksom inget problem om man heter Anders Olsson och inte Ali Mustafa El Shaim bin Alladesh), när man inte vet eller bryr sig om att om man flyttar skriva sig på det nya stället och/eller ordna eftersändning osv. då är det nog inte så lätt att vara brevbärare.

  Jag vet eftersom min sambo kommer från en helt annan kultur, med en helt annan ordningsföljd och antal när det gäller namnen och där man har olika efternamn beroende på om man är kvinna eller man (!) och annat för svenskar mer eller mindre obegripligt. Dessutom händer det att hennes post hamnar hos den andra personen i trappuppgången med ett namn som för en svensk uppfattas som snarlikt.

  Myndigheter och arbetsgivare verkar ofta ha lite svårt att få till hennes namn korrekt och således skickas post med felaktigt namn eller ordning på namnen ut och det är knappast brevbärarens fel.

  Jag kan påpeka att vi bor i ett område med hög medelinkomst och hög social status. Att det skulle bero på ”klass” tror jag inte ett dyft på. Brevbäraren skiter med all sannolikhet fullständigt i vilken ”klass” som försändelsens mottagare har. Det är helt ointressant för honom eller henne.

  Man kan möjligen med rätta gnälla på att Posten och dess konkurrenter slarvar, men att det skulle bero på vilket område man bor i tror jag är rent nonsens. Det är nog bara så att de som råkar illa ut när det jäktas, slarvas och sparas är de som har för oss svenskar mer problematiska namn.

  ”Klass” ären politisk floskel som tas till när det passar. Det finns olika inkomst- och utbildningsnivåer hos folk, men vilken ”klass” man skulle tillhöra blir alltmer obegripligt, meningslöst och svårdefinierat i dagens värld. Det beror på vilka variabler man använder för att mäta ”klass”. Vilken ”klass” tillhör adelsmannen på socialbidrag? Vilken klass tillhör den outbildade lottomiljonären?

 2. Sillen Says:

  Seriöst, hur fxn skall nån kunna dela ut post i ett område där hälften är illegala invandrare. Samt allt löskepack som stjäl posten. Åk hem!

 3. zorro Says:

  vissa nyheter går det inte att kommentera på (på dn) och detta är gjort med flit och när det sker ser man att nyheterna är av samma typ. För mycket kommunikationsmöjligheter kan få konsekvensen att folk börjar att kommunicera.

 4. brakultur Says:

  Knut:
  Det är inte brevbärarnas illvillighet bloggaren talar om. Det handlar om ett företag som inte vill ge brevbärarna tid eller utbildning att kunna läsa namnen rätt och lägga breven i rätt låda. För att allt ska slimmas och effektiviseras för att maximera vinsten och inte servicen. Vissa branscher lämpar sig inte inte inte för konkurrensutsättning utan har feta stordriftsfördelar.

  Dina retoriska frågor är inte svåra om man har intresse för att besvara dem. Eller intresse av att förstå klassbegreppet. Adelsmannen på socialbidrag ÄR en del av underklassen (inte arbetarklassen efterssom han inte har lyckan att få arbeta.) Lottomiljonären har en priviligierad position i samhället men den är inte av den kalibern (antagligen) att han kan förstärka den eller ens behålla den i längden/under inflation o.s.v. så jag skulle placera honom i den priviligierade men inte makthavande klassen som vi kanske kan kalla medelklassen.

  En floskel är en fras d.v.s. mer än ett ord. Klass kan alltså inte vara en floskel.

 5. Anonym Says:

  Citymail är inte privat! Företaget ägs av statliga Posten Norge AS. Fast det är inte svenska staten som är ägaren, förstås.

  Ett problem är säkert att samma namn ofta kan stavas på olika sätt. Om ett språk skrivs med ett annat skriftsystem finns det oftast flera olika sätt att skriva namnet med våra bokstäver, delvis beroende på vilket språk man skriver på, så om man får försändelser från olika länder kan det bli väldigt rörigt. Till exempel har Ryssland en president som i förnamn heter Dmitrij på svenska, Dmitry på engelska och Dmitri på franska. Hur ska postanställda kunna veta att de tre stavningarna alla är olika stavningar för samma namn? Tänk er en person som ibland kallar sig för Svensson, ibland Svenson och ibland Svenzon. Rörigt?

  • graskalor Says:

   Anonym: Ber om ursäkt för dålig faktakoll ang. Citymail. Poängen kvarstår dock, att Posten konkurrensutsätts.

 6. 007 Says:

  Vill bara få fram att det här problemet är väldigt stort även i min förort som inte är lika invandrartät som Rinkeby och Tensta. Frågar ni mig är det ett gigantiskt systemfel, ser hela tiden post med lappar där det står att adressaten inte kan hittas. Post som jag direkt kan se vart den ska. Det är inte så att det är svårt, läs på kuvertet, läs på dörren, lägg kuvertet i brevlådan.

 7. Incus Says:

  Man borde skriva bättre adresser. Är det risk för att namnet blir felstavat så kan man förtydliga det genom att man skriver en tydligare adress:

  Namn
  Gatan nr, 3 tr
  postadress

  Genom att ange trappor får brevbäraren en ledtråd till. Håller annars med om att alla namnvarianter på olika språk och även förnamn/efternamn är en enda röra för brevbäraren. Att sedan inte heller göra ordentliga eftersändningar gör det ju omöjligt för brevbäraren veta vart posten ska.

  Men det är bra att problemet diskuteras. Jag tror inte ett dugg på att det är klasskillnadsproblem, däremot kanske ett kulturellt problem, dvs att sättet hantera posten skiljer sig åt mellan olika länder och att när de kommer till sverige förstår de inte den svenska postgången.

 8. Stefan Says:

  Detta har varit känt länge att Posten och Bring inte sköter sig. När jag flyttade utomlands bytte jag till Mobila Posten och sedan dess har jag sluppit dessa problem. Adressändring behöver jag aldrig mer göra. (www.mobila-posten.se)

 9. En Tenstabo Says:

  Svar till Sillen: Vi hade löskepack som du säger som snodde vår post… Men min fråga är…. Var ska vi skicka honom??? för han var så svensk man kan bli,.. Så dra inte alla över en kam..det finns skitstövlar av alla de sorter. Och dom som är här illegalt… dom behöver ju inte oroa sig… vem ska skicka post till dom… Jag ver för det kommer aldrig post till henne som bor hos mig.

 10. meh Says:

  Skriv till lägenhetsnummer på adressen och ha numret tillsammans med namnet på postlådan/brevinkastet/whatever. Är det verkligen svårare än så?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: